Sürücü Kursu Sınavları Ne Zaman?

Sürücü Kursu Sınavları yapılabilmesi adına Milli Eğitim Bakanlığına bağlı sürücü kursularının her ayın 1’i ile 10’u arasında kayıtlı öğrencilerini MEB’e bildirmesi gerekmektedir. Daha sonrasında ehliyet sınavına girebilmek için öncelikli olarak teorik eğitimin tamamlanması gerekmektedir. Yoğunluk durumuna göre sürücü adayı teorik dersler bittikten 2 hafta sonra Sürücü Kursu Sınavları aşamasına geçmeye hak kazanır. Teorik sınavı geçemeyen bir aday direksiyon sınavına giremez. Teorik sınavını da geçebilmek adına en az 70 puan almak gerekmektedir. Teorik sınavlar hafta içi ve hafta sonu yapılabilirken direksiyon sınavları yalnızca hafta sonları yapılabilmektedir. Bu da Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği bir tarih olmak zorundadır.
Sürücü Kursu Sınavlarına Girenler Sonuçlarını Ne Zaman Öğreniyor?
Sürücü Kursu Sınavları iki aşamadan oluşmaktadır ve iki aşamada da sınav sonucunuzu sınav bitiminin hemen ardından öğrenebilirsiniz. Teorik sınav adayların Milli Eğitim Müdürlüğünde toplanan bir odada yapılmaktadır. Bilgisayar başında yapılan bu sınav 50 sorudan oluşmaktadır ve sınavdan geçebilmek adına 35 doğru yapmak yeterlidir. Sınav sonrasında yarım saat içerisinde adaylar sonuçlarını öğrenebilmektedir. Direksiyon sınavında ise başarılı bir parkur sürüşü tamamladıysanız ve araba ile birlikte parkur süresi içerisinde başladığınız yere döndüyseniz sınavı başarılı bir şekilde tamamlamışsınız demektir. Zaten araçtan indiğiniz zaman aracınızda bulunan komisyon üyeleri geçtiğinizi veya kaldığınız konusunda sizi bilgilendirmektedirler.
Sürücü Kursu Sınavlarının Giriş Ücretleri Ne Kadardır?
Sürücü Kursu Sınavları ücret açısından sürekli olarak bir artış göstermektedir. Bu doğrultuda Milli Eğitim Bakanlığına bu sınavlar için 2 ayrı ücret ödemesi yapılmaktadır. İlk sınav olan teorik sınava üst üste 4 kere giriş hakkınız bulunmaktadır. İlk girişinizde 2022 yılı itibariyle 130 TL ödeme yapılmaktadır. Sınavdan kalmanız durumunda 2 – 3 ve 4. Girişlerinizde ödediğiniz ücretler farklılık gösterecektir. Sürücü Kursu Sınavları yolcuğunun 2. Aşaması ise direksiyon sınavıdır. Bu sınava da toplamda 4 tane giriş hakkınız bulunmaktadır. İlk girdiğiniz sınava 160 TL öderken kalmanız halinde daha sonraki sınavlara artarak devam eden bir ücret tarifesi uygulanacaktır.
Ehliyet Alabilmek Adına Hangi Belgeler Gerekmektedir?
Sürücü Kursu Sınavları çeşitli aşamalardan oluştuğu gibi, ehliyet alabilmenin ilk şartı bir sürücü kursuna kayıt yaptırmaktır. Bu kaydı yaptırırken ise bazı belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. İhtiyaç duyulan bu belgeleri incelemek gerekirse:
- T. C. Kimlik Kartının fotokopisi
- 4 adet biyometrik fotoğraf
- Sürücü olabilmenize dair bir sorun olmadığını belirten sağlık raporu( Sağlık ocaklarından alınabilir)
- E- devlet üzerinden alınabilen adli sicil kaydı belgesi.
- Öğrenim durumunuzu bildiren belgeniz( Lise diploması veya Üniversite diploması vb.)
Bu belgelere ihtiyacınız vardır. Bu belgeleri teslim ettikten sonra Sürücü Kursu Sınavları aşamalarına geçebilmek adına sürücü kursuna kayıt yaptırmış olursunuz.
Sürücü Kursu Sınavlarını Geçtiğimde Ehliyetimi Ne Zaman Alabilirim?
Eğer, Sürücü Kursu Sınavları aşamanız başarılı bir şekilde sona erdiyse sürücü belgenizi almaya hak kazanmış olursunuz. Kendi kursunuzun hazırladığı ve Milli Eğitimin onayladığı sürücü belgenizi aldıktan sonra bu belgeyi ehliyete çevirebilmek adına 2 yılınız bulunmaktadır. Eğer 2 yıl içerisinde ehliyetinizi almazsanız ehliyeti almak için kazanmış olduğunuz bu hak kaybolmuş olur. Ehliyetinizi alabilmeniz içinse öncelikli olarak harç parasının devlet bankalarından herhangi birisinden ödemesi yapılması gerekmektedir. Bu ödemeyi yaptıktan sonra sürücü belgenizi, kimlik kartınızı ve biyometrik fotoğrafınızı alarak Nüfus Müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir. Ehliyet kartınız gelene kadar 2 hafta geçerli olacak bir sürücü belgesi verilmektedir. Zaten ehliyetiniz kargo yoluyla en fazla 1 haftada gelecektir.